Core Stability

Beter voorkomen dan genezen.

Veel chronische blessures zijn te wijten aan overbelasting, vaak als gevolg van een verkeerde houding, die dan weer het gevolg is van te zwakke houdingsspieren. Daarom is het belangrijk dat we onze ‘core’ goed trainen. Een sterke body (corset) werkt ook preventief bij lage rugklachten. Dus zowel voor de sporter als de niet-sporter zijn sterke rug- en buikspieren van groot belang.

De rompstabiliteit is afhankelijk van 3 pijlers:
1. de spieren = actief systeem
2. de ligamenten, gewrichtskapsel en botten = passief systeem
3. het zenuwstelsel = neuraal systeem (aansturingsmechanisme van de spieren)
De efficiëntie van de samenwerking van deze 3 pijlers bepaald de mate van stabiliteit.

Als de stabiliserende spieren van de romp goed hun werk doen is er een kleinere kans op klachten (het lichaam hoeft niet te compenseren). Een stabielere romp haalt meer rendement uit een spieractie dan een niet stabiele romp.

Stabilisatietraining is niet enkel het versterken van het lichaam, maar ook het coördineren van de juiste spieren die moeten op- en ontspannen. Vaak zijn spieren wel voldoende ontwikkeld maar worden ze niet op het juiste moment of op de juiste manier gebruikt.

Tijdens een sessie core stability leren we eerst de juiste spieren aanvoelen, het zijn oefeningen aan een lage intensiteit, meestal in lig of in zit. In een 2de fase gaan we dan deze eerder geoefende spieren leren gebruiken tijdens meer complexere bewegingen. In een laatste fase maken we dan de transfer naar sport-of werkspecifieke oefeningen.

Een sessie core stability kan individueel of in kleine groepjes gegeven worden.
Wilt u voor uw sportclub of bedrijf een uitgebreide workshop Core Stability, vraag dan gerust naar onze voorwaarden.

Prijs voor een sessie core stability:  40€/ half uur ,  2 pers: 60€