Dry Needling / Myofasciale therapie

Myofasciale therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, Trigger Punten (TP) genoemd, die pijnen veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandeltechnieken: dry needling, stretching, warmte…

Myofasciale therapie is een zeer effectieve en veilige therapie. Neveneffecten die kunnen optreden in sommige gevallen zijn onder andere napijn of stijfheid na het prikken en het ontstaan van een blauwe plek. Deze neveneffecten zijn meestal verdwenen na enkele dagen.

Pijn afkomstig van myofasciale triggerpunten komt vooral voor bij volwassenen die in de meest actieve periode van hun leven zijn (fysisch: werken en/of sport & mentaal: negatieve stress).

In de praktijk maak ik dagelijks gebruik van de dry needling techniek voor het behandelen van myofasciale pijnen. De naalden die gebruikt worden zijn accupunctuurnaalden, ze zijn steriel en bevatten geen stof of medicatie. Bij het prikken komt geen bloed aan te pas. Het prikken zelf voel je bijna niet, wel kan je bij het losmaken van het triggerpunt in de spier een sensatie gewaar worden zoals kleine spierschokjes.

Opmerkelijk bij de ontwikkeling van triggerpunten is dat deze zich niet altijd ontwikkelen in de zone waar de pijn wordt beschreven.  Meestal is het oorzakelijke pijnpunt te vinden in een spier op afstand van de klacht.  Zo kan elleboogpijn afkomstig zijn van een triggerpunt in de borstspier of schouderblad en op deze manier soms verkeerdelijk gediagnosticeerd worden als een tenniselleboog.
Ook bij spanningshoofdpijn kan myofasciale therapie dikwijls een oplossing zijn. Meestal ligt hier de oorzaak bij triggerpunten die zich ontwikkelen in de kleine diepe halsspieren ten gevolge van stress.